Test zoekmachine-optimalisatie met de SEO Scan

De SEO Scan controleert een webpagina op de belangrijkste onderdelen die zoekmachines gebruiken bij het bepalen van de volgorde van de zoekresultaten. Je krijgt tips om de vindbaarheid te verbeteren.

SEO Scan Ontwikkeld en beschikbaar gesteld door Koen Bakx / pixelXp.

Voer de URL (het web-adres) in van de pagina die je wilt onderzoeken en het Focus trefwoorden (zoekopdracht) waar je de vindbaarheid van wilt controleren. En klik op Scan.

 

SEO Scan: hulp bij zoekmachine-optimalisatie

De SEO Scan analyseert van een opgegeven webpagina de belangrijkste eigenschappen waar zoekmachines naar kijken om de volgorde bepalen van de zoekresultaten. Je krijgt inzicht in de mate waarin trefwoorden zijn verwerkt op belangrijke plaatsen van de webpagina. De MODX SEO Plugin maakt gebruik van dezelfde technologie. Na analyse laat de SEO-score zien wat de kwaliteit van de zoekmachine-optimalisatie is. De SEO-score is een cijfer tussen 0 en 10.

Op de tab Analyse is te zien hoe de belangrijkste SEO-eigenschappen zijn verwerkt in de pagina. Ook krijg je advies wat er beter kan. Uiteraard is die analyse pas te zien, nadat je een internet-adres (URL) hebt ingevoerd en hebt geklikt op Scan.

Elk item op de Analyse-tab kan een bepaalde hoeveelheid punten halen en het percentage van dat item-maximum wordt weergegeven als taart-diagram in de bullet. Ook de kleur geeft aan of er goed gescoord is met het item:

Er is nog veel te verbeteren als de bullet rood is.
Een oranje bullet geeft aan dat het de goede kant op gaat.
Is een bullet groen maar heeft het nog een wit partje, dan is ook daar nog verbetering te behalen.
Is de bullet helemaal groen, dan heb je het maximum bereikt dat voor dat item te scoren is.

Bij de tab Trefwoorden staan tabellen met de meest voorkomende woorden en woordcombinaties. De tab Extern geeft een tabel met het aantal links wat is gevonden op Social Media en hoeveel in Google.

Klik op Toon voorbeeld om een voorbeeld-analyse te bekijken.

Focus trefwoord, of beter: Focus trefwoorden-zin

De analyse is vooral zinvol als ook een zoekwoord of zoek-zin wordt ingevuld bij Focus trefwoord. Je zou het Focus trefwoord kunnen zien als de zoekopdracht bij Google. Het script bekijkt hoe deze trefwoorden zijn verwerkt in de pagina, en geeft adviezen hoe en waar dat beter kan. Ga zorgvuldig te werk bij het bepalen van het Focus trefwoord. Zie ook: Zoekwoorden bepalen.

#Content_selector

Dit wordt wat technischer en is optioneel, maar helpt wel de analyse wat beter te maken. Google heeft methodes om uit een pagina het belangrijkste tekst-gedeelte te halen. Die techniek heb ik niet, maar om het analyse-script een ingang te geven kun je bij #Content_selector de ID ingeven van de div die het content-gebied omvat. Veel websites hebben een een <div> in de html-code staan, die de daadwerkelijke pagina-conent omsluit. Vaak worden die aangeduid met id="wrapper", of "pagecontent", "main", "primary-container", etc. Nogmaals: het invullen van de #Content_selector is optioneel.

Hoge of lage SEO-score geeft geen garanties

Een hoge SEO-score (beschikbaar na een scan) geeft vooral aan hoe goed het opgegegevn Focus Trefwoord(-zin) is verwerkt in de webpagina. Google kijkt nog naar veel meer factoren bij het bepalen van de volgorde van de zoekresultaten, en niemand weet welke dat precies zijn en hoeveel invloed elke factor heeft. Het kan dus zijn dat een pagina niet goed scoort op een bepaalde zoekopdracht, terwijl die pagina hier toch een hoge SEO-score krijgt. En andersom kan ook. Dat laatste houdt vooral in dat het nóg beter kan.

Vragen of suggesties?

Gaat het fout? Is iets niet duidelijk? Heb je ideeën voor een verbetering? Twijfel niet en laat het me weten.

Heb ik je wijzer kunnen maken en verder kunnen helpen met deze SEO Scan? Laat het anderen weten en deel deze pagina via social media m.b.v. onderstaande icoontjes.

Nog niks geanalyseerd...

Vul hierboven het internetadres in van de webpagina die je wilt controleren en druk op de knop Scan.

Nog niks geanalyseerd...

Vul hierboven het internetadres in van de webpagina die je wilt controleren en druk op de knop Scan.

Nog niks geanalyseerd...

Vul hierboven het internetadres in van de webpagina die je wilt controleren en druk op de knop Scan.

Nog niks geanalyseerd...

Vul hierboven het internetadres in van de webpagina die je wilt controleren en druk op de knop Scan.


Deze SEO Scan is ontwikkeld en beschikbaar gesteld door Koen Bakx / pixelXp. Wil je jouw website ook beter vindbaar maken en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op.