Tekst plakken vanuit MicroSoft Word

Het is natuurlijk makkelijk om de teksten voor de website eerst te maken in een programma zoals Word (Microsoft) en Pages (Apple). Een externe tekstschrijver kan dan de teksten al van te voren schrijven en de eerste twee correctierondes kunnen al plaats vinden voordat het online staat. Maar let op: met het 'plakken' van teksten (ctrl-v) in de rich text editor kan het nodige misgaan.

Plak tekst vanuit een tekstverwerker op 'n speciale manier

In MS Word wordt (meestal ongewenste) tekstopmaak meegegeven tijdens het kopiëren van een stuk tekst. Op zich is het wel knap dat font, tekstgrootte, kleur, tabinstellingen, taal, etc. worden meegenomen naar de teksteditor van de website, maar dit kan de opmaak van de website flink in de war schoppen. Op de ene pagina staat dan een ander lettertype dan op een andere pagina. Het is bijzonder onverstandig om opmaak van de tekst op deze manier te verwerken in de website.

Plakken vanuit Word en Plakken als platte tekst

In MODx zit een oplossing! Je kunt de icoon "Vanuit Word plakken" (Vanuit Word plakken) gebruiken, maar nog beter is het om de icoon "Als platte tekst plakken" (Als platte tekst plakken) te gebruiken  oftewel gewoon platte tekst zonder opmaak. Je klikt op dit icoon, er opent zich een scherm en daarin plak je de tekst. Klik op Opslaan en je kunt de tekst daarna opmaken.

Pas helemaal op met het (kopiëren en) plakken van afbeeldingen! Huh, gaat dat?? Jammer genoeg wel, want het levert gegarandeerd problemen op. De afbeeldingen worden dan namelijk gecodeerd (als tekst) in de pagina opgenomen, en dat gaat zelden goed. Doe dat dus niet. Plaats afbeeldingen zoals het hoort.

Corrigeren van eerder verkeerd plakwerk

Heb je  (in het verleden) tekst gekopieerd en geplakt vanuit Word, zonder daar de speciale MODX-functie voor te gebruiken, en wordt er nu een verkeerd lettertype gebruikt, rare kleuren, of andere verkeerde opmaak, dan is daar een eenvoudig oplossing voor.

Tip voor Mac-gebruikers

Gebruik de toetscombinatie Cmd-shift-V (paste & match style) als je tekst vanuit een tekstverwerker plakt. Deze speciale manier van 'plakken' zorgt ervoor dat de tekst dezelfde vormgeving overneemt van de tekst waar je de tekst voor, achter of tussen plakt.