Weblink (Pagina verwijzing) maken

Nieuwe Weblink

In de site-navigatie zijn weblinks aan te maken. Een weblink verwijst naar een andere pagina en zorgt er dus voor dat de bezoeker direct doorgaat naar de website of pagina die is opgegeven. Het kan namelijk soms handig zijn om links in de navigatie te laten verschijnen naar pagina's die eigenlijk ergens anders staan. Er kan ook gelinkt worden naar een andere wensite of een bestand (bijvoorbeeld een pdf-bestand).

Aanmaken van een weblink

Het aanmaken van een weblink is in basis hetzelfde als het aanmaken van een pagina. Alleen kies je (in het popupmenu in de site-boom) nu niet voor Nieuwe Pagina maar voor Nieuwe Weblink.

Er wordt een nieuw document aangemaakt en bij Titel en/of Menu titel kun je de naam van de link invullen. Het bijzondere zit in het veld Weblink. In het voorbeeld hieronder zie je een icoon achter Weblink staan met twee rechthoeken over elkaar. Hiermee kun je een link maken naar een andere pagina op de website (interne link). Als je op dit icoontje klikt, verandert het in een toverstaf. Je kunt nu een paginanaam in de site-boom aanklikken en de pagina-ID wordt ingevuld bij het veld Weblink.

Eigenschappen van een Weblink

Als je een link wilt maken naar een andere website of (PDF-, of Word-)bestand, dan kun je de URL invullen bij Weblink.

Tip: Als je wilt dat deze weblink wordt geopend in een nieuw venster, dan kun je Target="_blank" invullen bij Link attributen.

Speciale functie: [[FirstChildRedirect]]

Als je bezoekers naar de eerste pagina in een map (hoofdstuk) wilt doorsturen, dan kun je gebruik maken van een special code. Type in de pagina-inhoud van de map [[FirstChildRedirect]], en het systeem zal bezoekers van je website doorsturen naar het eerste document in de betreffende map (gebaseerd op menuindex sorteervolgorde). Oftewel: het eerst-onderliggende-kindje. Het voordeel van deze functie is dat het altijd de eerste pagina uit het betreffende hoofdstuk selecteert, ook als de volgorde van die pagina's later wordt gewijzigd.

Het is dus zinloos om op diezelfde pagina, naast [[FirstChildRedirect]], nog andere tekst te typen, want deze pagina zal niet langer getoond worden.

Ter illustratie: als je hiernaast in de navigatie klikt op "Handleiding (Start hier)", dan kom je automatisch terecht op de pagina "Inleiding". Op de pagina "Handleiding (Start hier)" heb ik dus de code [[FirstChildRedirect]] geplaatst. Ik had ook een weblink kunnen maken (zoals hierboven besproken).

Als de pagina waarop je deze code gebruikt geen map is, of geen toegankelijke onderliggende pagina's heeft, dan zal het systeem je bezoekers omleiden naar de site startpagina. Eventueel kan je webbouwer dit gedrag veranderen en naar een andere pagina laten verwijzen.