Nieuwsartikelen aanmaken en beheren

Nieuwsartikelen zijn in feite 'normale' pagina's die in een speciale folder worden geplaatst, zodat het systeem weet dat het een nieuwsartikel betreft.

Plaats nieuwsartikelen in de juiste map.Oftewel: een pagina wordt door het CMS behandeld als een nieuwsbericht, indien het wordt geplaatst (aangemaakt) in de folder -> Nieuwsberichten hier (12).

In bijgaand voorbeeld wordt de pagina Nieuwe website online (14) dus behandeld als een nieuwsartikel.

Speciale behandeling: sortering

Nieuwsartikelen worden door het CMS speciaal behandeld. Allereerst verschijnen ze in een lijst bij Nieuwsoverzicht of Nieuwsarchief. Op veel websites bestaat de mogelijkheid om ook de drie meest recente berichten in de rechter kolom (bijvoorbeeld op de homepage) te tonen.

Omdat nieuws vaak datum-gerelateerd is, wordt de volgorde op de meeste websites bepaald door de publicatiedatum, en niet door de menu-index. De publicatiedatum wordt bij het aanmaken van de pagina automatisch ingevuld. Mocht je de volgorde van nieuwsartikelen onderling willen beïnvloeden, dan zul je dus de publicatiedata moeten aanpassen. Uitleg hierover staat bij Pagina's publiceren.

Samenvatting

In de nieuwslijst staat - naast de titel van het artikel - ook een inleiding getoond. Deze tekst wordt gehaald uit het veld Samenvatting, nieuwsoverzicht. De tekst in dit veld wordt op andere pagina's verwerkt in de code voor zoekmachines, dus het is zinvol om daar altijd iets in te vullen. Maar voor nieuwsartikelen heeft dit veld dus een dubbele functie.

Archiefdatum (niet vergeten!)

Dit speciale veld is helemaal onderaan op de pagina te vinden, als u de betreffende pagina (lees: nieuwsartikel) aan het bewerken bent in het CMS. Alleen als het een nieuwsartikel betreft is het zinvol (lees: noodzakelijk) om daar een datum in te vullen.

Deze archiefdatum wordt gebruikt als filter bij het samenstellen van de lijst bij het nieuwsoverzicht en nieuwsarchief. Ligt de archiefdatum in de toekomst, dan verschijnt het artikel in het nieuwsoverzicht. Is die datum al geweest, dan verschijnt het artikel in de lijst in het nieuwsarchief.

Als er niks wordt ingevuld bij Nieuws archiefdatum, dan staat daar “0", en dat betekent in computertermen 1 januari 1970... Dat is alweer even geleden - dus dat artikel staat dan in het nieuwsarchief...

Ofewel: als je een nieuwsartikel aanmaakt, doe dat dan in de juiste map:
(-> Nieuwsberichten hier), en vul een toekomstige datum in bij Nieuws archiefdatum.