MODX Handleiding: MODX Tutorial in het Nederlands ~ CMS-Hulp

MODX Tutorial / Handleiding: Inleiding

De afkorting CMS staat voor de Engelse uitdrukking Content Management System en omschrijft dus een systeem (computerprogramma) om content (teksten en beeldmateriaal) van een website te beheren. En dat is precies wat je met behulp van MODX kunt doen.

Wat is MODX?

MODX is een zeer flexibel en open source CMS. en is (in vergelijking met Joomla, Typo3 en Wordpress) een relatief nieuwe en kleine speler in het veld. Flexibiliteit ligt ten grondslag aan de ontwikkeling van MODX, samen met gebruikersvriendelijkheid en optimalisatie voor zoekmachines. Het voordeel van het gebruik van open source is dat de aanschaf gratis is. Verder wordt het veelal bij een relatief grote groep websites toegepast, waardoor de kans op fouten relatief klein is. Lees hier waarom ik werk met MODX en niet met Wordpress.

Wat is content?

Content is het gedeelte op een website dat is te bewerken. Een website bestaat meestal uit een vast lay-out, met navigatie, een logo, een zoekbalk etc. Dit zijn elementen die niet zijn te wijzigen, omdat deze zijn verwerkt in een sjabloon (template). Je webbouwer heeft zijn/haar best gedaan om lettertypes en vormgevingselementen zo goed mogelijk met je huisstijl of gewenste vormgeving te laten overkomen. Net zoals bij deze website is het gedeelte boven (de header), het gedeelte aan de zijkant (hoofdnavigatie) en de onderkant (footer) van te voren vastgesteld. Als je een pagina aanmaakt dan zal dit sjabloon (header, hoofdnavigatie & footer) er automatisch zijn en worden bijgewerkt. in veel gevallen zijn afbeeldingen en teksten in de header ook aanpasbaar, en zijn ook de links onderin de footer te beheren via het CMS.

Om te voorkomen dat iedereen je website kan veranderen is het MODX CMS beveiligd en zul je moeten inloggen. Hoe dat moet lees je op de volgende pagina van deze MODX Tutorial: inloggen.