Wordpress vs MODx - Waarom ik koos voor MODX - CMS-Hulp

Wordpress vs MODx

...of Typo3 / Joomla / Drupal?


Toen ik in 2007 startte als freelancer heb ik MODx gekozen om websites mee te realiseren. En daarbij heb ik dus niet gekozen voor Wordpress, Typo 3, Joomla of Drupal - de grotere spelers in het opensource CMS werkgebied.

Voor mij was de keuze eenvoudig: MODx was het simpelste in gebruik voor site-beheerders (ja, jij), en het gaf mij als webdesigner en -ontwikkelaar de meeste flexibiliteit. Ik kan ermee maken wat ik wil, en zoals ik wil dat het eruit ziet. En niet zoals de makers van Wordpress, Typo3 of Joomla willen dat het eruit ziet.

MODX wins 2013 People's Choice Winner for Best Open Source CMS (MODX vs Wordpress)Ik was niet de enige die was te spreken over MODx. Bij CMS-Critics won MODx in 2007 de titel "beste nieuwkomer", de tweede prijs "beste CMS" in 2010 en is MODx in 2012 én 2013 verkozen tot beste CMS.

Ik ga mij nu op glad ijs begeven door appels met peren te vergelijken. Spolier-alert: ik hou meer van appels.

Wordpress zou je kunnen zien als Ikea-meubels: prima kwaliteit, maar wel standaard, kwetsbaar en moeilijk aan te passen. Het is door een leek in elkaar te zetten met een imbussleuteltje. De Wordpress-stijl is zelfs voor leken herkenbaar. Het zijn veelal variaties op hetzelfde thema. Wil je echt iets eigenzinnigs en onderscheidend, dan moet er toch weer iemand met verstand van zaken aan de slag.

MODx is een verzameling hout en gereedschap, waar een meubelmaker alles van kan maken wat ie wil. Op maat gemaakt, naar de smaak van de klant, rekening houdend met de omgeving en gewenste functies. Duurzaam, precies op maat en in elke gewenste kleur. Het duurt misschien wat langer, maar de resultaat is er ook naar: anders dan de rest, steviger en handiger in gebruik.

Hoewel ik de voordelen zie van de kant-en-klare Wordpress-websites, kan ik als kritische ontwerper en maker meer met een MODx-werkplaats. En ja, Wordpress kan ook worden uitgebreid, getuige de vele plugins die beschikbaar zijn voor het platform, maar ook dan ben je afhankelijk van de mogelijkheden die de plugin biedt. Ik als "meubelmaker" kan natuurlijk mijn eigen plugins schrijven, maar dat is dan weer veel complexer dan datzelfde via MODx.

Het grootste nadeel van Wordpress is, dat het is opgezet als weblogsysteem. Wil je het gebruiken om een boom-gestructureerde website (met aparte hoofdstukken en onderliggende pagina's) mee te maken, dan werkt dat voor site-beheerders erg onhandig. En laat nou vrijwel elke zakelijk website die ik ken boom-gestructureerd zijn...

Vooral om die reden heb ik in de afgelopen jaren al diverse Wordpress-websites omgebouwd naar een versie die beheerd kan worden mb.v. MODx.

Veiligheid

Mede omdat Wordpress het meest gebruikte CMS is, richten hackers zich vooral op deze websites. En natuurlijk ook omdat ze veelal beheerd worden door leken, die weinig rekening houden met virtuele inbraken. Toen ik als freelancer begon, lagen ook Joomla en Drupal websites veel onder vuur, en zag ik ze vaak gehackt. Dat wilde ik mijn klanten besparen. Dat is de afgelopen jaren jammer genoeg niet altijd gelukt, want elk slot kan geopend worden - als er maar genoeg moeite voor wordt gedaan. Toch heb ik dankzij MODx veel hackers buiten de deur weten te houden.

Als ik de log-bestanden van mijn webservers bekijk, dan worden er dagelijks ca 10.000 Wordpress-gerelateerde hack-pogingen gedaan op mijn webserver, terwijl er slechts enkele Wordpress-websites worden gehost. Het geeft aan dat je extra risico loopt met een Wordpress-website. Maar begrijp me niet verkeerd: ook een Wordpress-website kan goed beveiligd worden.

Wij van WC-Eend adviseren: WC-Eend

Neem vrijblijvend contact opIk lever graag maatwerk-websites (ook responsive) die eenvoudig te beheren zijn, dus daarom werk ik met MODx. Interesse in een MODx-website. Bel of mail me vrijblijvend voor een afspraak.


Meer nieuws, achtergronden & columns

Gerelateerde pagina‘s (veiligheid)